Kwalificatie

Bocht 7 was de beslissende factor in de SuperSixties-kwalificatie op Spa-Francorchamps, met veel track-limit overschrijdingen en een paar serieuze excursies die resulteerden in veel grind op de baan. De Peter Thompson/Charles Allison TVR Griffith pakte de pole voor Kennet Persson in de Ford GT40. Andy Newall kwalificeerde de E-type van Rhea Sautter als derde met Bob Stevens als vierde in de eerste van de Lotus Elans. Hij werd gevolgd door de drie Shelby-variëteiten, Armand Adriaans (Cobra), Roelant de Waard (Mustang GT350) en Oliver Douglas (Cobra Daytona). Michiel Campagne wist slechts een magere 8e tijd te zetten in de Corvette Grand Sport, hetgeen voor d erace wat beloofde. Daarna volgden meer Lotus Elans, gemengd met de snelste toerwagens: Luc de Cock (Elan), Carlo Hamilton (Ford Falcon), Jos Stevens (Elan), Bas Jansen (Ford Mustang), Niek van Gils (Elan) en Bijleveld/van der Ende (Ford Falcon). Eric Douart in zijn 2-liter BMW zat niet ver achter de V8 Fords en ook de Mini’s waren snel met Jop Rappange voor René de Vries, vervolgens Dieter-Karl Anton in zijn Lotus Cortina, de snelste in CT08, Alexander Schlüchter (Mini) en de Lotus Cortina’s Van Leenen/Du Toy van Hees en Ralf Wagner. In GTS11 was Erwin van Lieshout de snelste in zijn Porsche 911, voor de MGB’s aangevoerd door Frank Veenstra.

Race 1: TVR niet te verslaan

Een safety car om de gestrande Mini Marcos van Greg Carini te verwijderen, zorgde voor chaos in de eerste SuperSixties-race op de Spa Summer Classic. Veel coureurs besloten te pitten toen de gele vlaggen verschenen, wat op zich een goed idee was, alleen niet op het moment dat het pit window nog niet officieel open was. De vroege vogels kregen een draconische straf van 5 minuten. Kennet Persson had de leiding genomen in de Ford GT40, op de voet gevolgd door de TVR Griffith van Peter Thompson en Michiel Campagne in de Corvette GS. De remmen van de zware Corvette verglaasden terwijl hij langzaam reed tijdens de neutralisatie. Armand Adriaans profiteerde door de laatste podiumplek en de eerste plaats in de GTS12-klasse te pakken in de Shelby Cobra. Nadat Bob Stevens vroegtijdig uitviel, was het Luc de Cock die 5e algemeen werd en eerste in de klasse, gevolgd door Niek van Gils, Philippe Vermast en Jos Stevens allemaal in Lotus Elans. Rhea Sautter werd als 9e geklasseerd in de E-type omdat de andere drie auto’s die nog in dezelfde ronde zaten werden bestraft. Carlo Hamilton won de toerwagenklasse in zijn Ford Falcon voor Jaap van der Ende en Bas Jansen in zijn Mustang. Jop Rappange leidde de Mini-klasse, maar kreeg een penalty waardoor René de Vries won, voor Alexander Schlüchter, die net als op Zandvoort flink robbertje vocht met Dennis Bron in zijn MGA twin cam. CT08, de Lotus Cortina-klasse, had een trio pitstop boefjes, waardoor de overwinning ging naar Van Leenen/Du Toy van Hees, voor Dieter-Karl Anton, Magnus Lillerskog en Ralf Wagner. In GTS11 startte Erwin van Lieshout vanuit de pits in de Porsche 911. Hij haalde alle MGB’s in en won de klasse, voor Frank Veenstra en Arnold Herreman. Tot slot is het interessant om naar de kleinere GTP-auto’s te kijken. De Marcossen van Mark Dols en Greg Carini vielen uit. Rob Rappange spinde in de eerste ronde, maar finishte toch in de Porsche 904. Frank Weidema volgde hem in zijn kleine 1,3-liter Marcos, een geweldig resultaat in zijn debuutrace.

Race 2: Persson in hoogsteigen persoon

Het duurde zo’n 10 minuten voordat de SuperSixties-race op zondag echt van start ging. De vertraging werd veroorzaakt door een aantal gestrande auto’s op de grid en in de formatieronde, plus een ongelukkig incident op de startlijn. Toen het veld eindelijk werd losgelaten, nam Kennet Persson de leiding voor de Thompson/Allison TVR. Hij stond die maar heel even af toen hij vroeg binnenkwam voor de verplichte pitstop, zodat Michiel Campagne het even overnam in de Corvette GS. Na 40 minuten racen had de Zweed 20 seconden voorsprong op de TVR, met Campagne nog eens 20 seconden daarachter, op de voet gevolgd door Adriaans in de Shelby Cobra. Roelant de Waard werd 5e en 3e in GTS12 in zijn Shelby Mustang. In GTS10 deelden vader en zoon Jos en Bob Stevens de oranje Lotus Elan. Jos hield de gele Elan van Luc de Cock in het vizier, zodat Bob hem na de verplichte pitstop kon inhalen en passeren voor de klassewinst. SuperSixties-debutant Felix Feltes werd derde in deze goed bezette klasse, voor Marc Morawietz. In GTS11 was het geen verrassing dat Erwin van Lieshout met zijn Porsche 911 de overwinning pakte. Tiziane en Fabienne Mutschler werden tweede in de snelste van de vloot MGB’s, voor David Waterhouse. Greg Carini maakte zijn uitval in de eerste race goed door in zijn kleine Mini Marcos door het veld te stuiven naar de 12e plaats en de invitatieklasse te winnen. De grote V8 toerwagens hadden allemaal zo hun problemen. Martin Bijleveld kwam als winnaar uit de bus in zijn Ford Falcon, Hemmo Vriend werd tweede in een andere Falcon en Bas Jansen pakte de derde plaats in zijn Mustang. De Mini Coopers maakten hun eigen show, met René de Vries, Jop Rappange en Alexander Schlüchter die steeds van plaats wisselden. Schlüchter spinde en De Vries moest een lekke band wisselen, zodat Rappange de overwinning in de wacht leek te gaan slepen. Maar toen gaf de witte Mini de geest met nog 2 ronden te gaan, zodat Schlüchter de trofee mee naar huis nam. In CT08 was het de oude vos uit Oostenrijk, Dieter-Karl Anton, die onverslaanbaar was, met Ralf Wagner, van Leenen/du Toy van Hees en Magnus Lillerskog in de achtervolging, allemaal in Lotus Cortina’s. De twee Alfa Giulia’s van Günter Zahnenbenz en François Leloutre liepen als een zonnetje, maar konden de Cortina-brigade niet bijbenen.

Uitslagen: Uitslagen – Super Sixties Racing

SuperSixties Magazine Spa edition: NKHTGT Spa V2 high res

SuperSixties actie op YouTube: Supersixties – YouTube