GT40 rules Dutch historics at Assen

(voor Nederlands even naar beneden scrollen)

A 42-strong field of pre-’65 GT’s and saloons descended on the Assen TT-circuit during the “40 years of Morgan Club Holland” celebrations, for rounds 5 and 6 of the NK HTGT Dutch historic championship. Bert du Toy van Hees qualified his Lotus Elan fastest on the drying track, with Antony van den Oetelaar (Jaguar E-type), Alexander Schlüchter (Lotus Elan) and Jaap Sinke (Austin Healey) within a second.
The Elans were quickest away at the start, but horsepower mattered in the dry and soon Van den Oetelaar took the lead, with Michiel Campagne in his thundering Chevrolet Corvette Grand Sport in hot pursuit. Stummeyer meanwhile had overcome his mechanical difficulties and climbed rapidly through the field, taking the lead on lap 6 and staying there until the finish. The saloon car clas was dominated by Ford Falcons, Frits Campagne turning out the surprising winner when Norbert Gross was penalised for a jumpstart and Jaap van de Ende lost ground after a contretemps with Roland Zoomers’ E-type in the GT-chicane.
Race 2 was a lights-to-flag victory for Stummeyer, with Michiel Campagne in second and Schlüchter in third all the way. The battle for fourth was intense, Joep Westerveld (Marcos 1800) drawing first blood before being overtaken by Martin Bijleveld in the Ford Falcon. Next, Bijleveld had to give way to Max Boodie in his Chevrolet Corvette and Steve Perry, in another Falcon, also got involved. Boodie dropped back due to a spin in the Haarbocht and Bijleveld lost time when he made contact with a Mini Cooper he was attempting to lap, handing fourth place to Perry.

Ouderwetse knokpartijen op Assen
Het Morgan jubileumevenement op het TT-circuit van Assen vormde het strijdtoneel voor de vijfde en zesde ronde om het Delta Lloyd Xclusief NK HTGT. De Morgans +4 van Nico Zonneveld, Jochem Kentgens en Ad van der Kroft mochten zich vanwege het jubileum in extra belangstelling verheugen. Nieuwe gezichten waren Lars Bondesson, die 1000 kilometer uit Zweden was komen rijden om zijn Lotus Elan aan de start te brengen en onze Oosterbuur Wolfgang Schachinger, die een weekend om te vergeten meemaakte, zijn Ford Falcon Sprint hield het elke keer maar enkele ronden vol. Het Austin Healey kamp werd dit weekend versterkt door Jaap Sinke en Huib Mars. Dat bracht het totaal aantal bolides op 42, wederom een record voor het NK. Met zijn snelle stukken afgewisseld door langzame en soms erg krappe bochten zorgde het TT-circuit voor aantrekkelijke races met volop strijd en helaas af en toe ook wat plaatschade.
Na een wolkbreuk op zaterdagochtend was Bert du Toy van Hees met zijn Lotus Elan de snelste man in de kwalificatie, die plaatsvond op een opdrogende baan. Antony van den Oetelaar (Jaguar E-type), Alexander Schlüchter (Lotus Elan) en Jaap Sinke volgden binnen een seconde. Favoriet Georg Stummeyer werd wederom geplaagd door problemen en maakte slechts drie ronden vol met de Ford GT40, wat hem de 37-ste startplaats opleverde. Jasper Izaks, rijdend in de Abarth van Frans van Maarschalkerwaart omdat zijn eigen auto op transport was naar Silverstone, raakte de achterzijde van Gerrit Jan van Leenen’s Lotus Cortina. De ontstane schade bleek helaas niet zo snel te repareren, zodat er nog slechts één Abarth overbleef.

Race 1
Bij de start van de eerste race was Schlüchter als eerste weg, gevolgd door Bert du Toy van Hees. De pk’s begonnen echter al snel te tellen en even later lag van den Oetelaar aan de leiding, op de huid gezeten door Michiel Campagne in de Corvette Grand Sport, terwijl ook Stummeyer met rasse schreden naderde. Jaap Sinke spinde bijna in de Haarbocht. Ook de daarna volgende bochtencombinatie Witterdiep-Ossebroeken-Madijk en de krappe Strubben zorgde voor veel spektakel, waarbij wegligging, remmen en de durf van de coureur op de proef werden gesteld. De eerste acties kwamen op naam van Henk Izaks (Fiat Abarth), Jochem Kentgens en Bob Stevens (Triumph TR4) die er een mooi gezelschapsspel van maakten.
Bert du Toy van Hees wist zich in de top-6 te handhaven door een mooie uitremactie op Norbert Gross (Ford Falcon) in de Haarbocht. Iets daarachter reed een peloton bestaande uit Lars Bondesson, Jac Meeuwissen (Austin Healey), Ad van der Kroft, Edwin Dijkman (MGB), Frans van Maarschalkerwaart (BMW 1800) en de Porsches van Michiel van Duijvendijk, Patrick Koel en Theo van Gammeren. Deze groep zou eigenlijk de gehele race in close company doorbrengen, in steeds wisselende volgorde, met af en toe een demarrage of aansluiting. De Tour de France is er niks bij! Leo Landman (Lotus Cortina) was bij de start al gedemarreerd door Meeuwissen, van Duijvendijk en Koel te verschalken en profiteerde van de onderlinge gevechten door langzaam weg te lopen.
Michiel Campagne had intussen de leiding gepakt, maar remde iets te laat voor de Haarbocht waardoor de rode E-type binnendoor voorbij kon steken. Ook Gross had opnieuw moeite zijn slagschip op tijd af te remmen, deze keer moest hij Sinke voor laten gaan. Roger Ebdon leidde vanaf de start de CT07 klasse, maar na drie ronden kwam Rob Rappange, die in de training geen tijd had kunnen zetten, hem voorbij. Even later begaf de koppakking van Ebdon’s oranje Mini Cooper het. De derde Mini-piloot, Klaas Span, moest na zeven ronden opgeven met een technisch probleem en ook voor de Healey van Meeuwissen ging in die ronde het licht uit, nadat hij ons getrakteerd had op een mooie spin.
In de tweede helft van het veld leidde van Leenen een treintje bestaande uit Dennis Bron (MGA), Egbert Kolvoort (MGB) en Bob Stevens (Triumph TR4). Deze mannen wisselden constant stuivertje en pas toen Bron’s linkervoorwiel afbrak, wist Kolvoort te ontsnappen. Ook achteraan het veld werd er geknokt: Ad Vermeulen (Alpine A110) had het aan de stok met Horst Kukemüller (Alfa Giulietta Sprint). Stummeyer was inmiddels aan de leiding gekomen en vergrootte zijn voorsprong op van den Oetelaar, die op zijn beurt een veilige afstand had tot Campagne. Daarachter volgden Schlüchter, du Toy van Hees en Sinke.
In de eindfase van de race werd zwaar gestreden om de zevende plaats tussen Norbert Gross, Jaap van de Ende (Ford Falcon), Roland Zoomers (Jaguar E-type) en Max Boodie (Chevrolet Corvette). Dat leverde wat kleerscheuren op want Zoomers ging achterwaarts de grindbak van de GT-bocht in, van de Ende viel bij dezelfde actie flink terug en Frank Romo werd ongewild slachtoffer toen duw van Boodie hem een fikse deuk in zijn Mini Cooper opleverde. Hoewel Gross als zevende over de streep kwam, had hij nog 10 seconden straf voor een jumpstart aan zijn broek hangen. Jammer genoeg reed hij vooraan een treintje. Zodoende werd Boodie zevende, Frits Campagne (Ford Falcon) achtste en verrassend winnaar in CT10, Nico Zonneveld was negende en versloeg Joep Westerveld (Marcos 1800) met 0,4 seconde in GTS11. Daarna pas volgde Gross, voor v/d Ende en Landman, die het peloton onder leiding van Ad van der Kroft nipt voor wist te blijven.

 

 

 

 

 

Race 2
Zoals gebruikelijk werd er op diverse auto’s van rijder gewisseld. Steve Perry verving Gross, Martin Bijleveld nam het stuur over van v/d Ende, Onno Vlaanderen piloteerde de E-type van v/d Oetelaar, Mark Schmidt de Morgan van Kentgens, Jasper Izaks stapte in de Abarth van zijn vader en ook Tim Watson sloot nog net op tijd aan, met een verse koppakking in de oranje Mini.
Bij de start werd Stummeyer even bedreigd door Schlüchter en Michiel Campagne, maar hij reed al snel weg, terwijl Campagne zich nestelde op plek 2. Joep Westerveld had een wereldstart en ging als vierde de Haarbocht in en ook Jasper Izaks maakte flink wat posities goed.
Bij de eerste doorkomst lag Bijleveld vierde, voor Westerveld, Boodie en de snel gestarte Bondesson, terwijl Du Toy van Hees door een spin de top-10 verliet. Om de tweede plaats in CT07 werd gestreden door een Mini-treintje van Tim Watson, Frank Romo en Klaas Span. Rappange was voor hen niet te pakken. De rode Mini-piloot had het bit tussen zijn tanden en kruiste rondenlang op spectaculaire wijze de degens (soms letterlijk) met diverse tegenstanders, waaronder Huib Mars (Austin Healey), Karen Campagne (Ford Mustang), Edwin Dijkman, Frank van Maarschalkerwaart en Jasper Izaks.
Ook in deze race was er weer een peloton en deze keer wist Leo Landman niet te ontsnappen: hij zat er middenin. Gedurende de gehele race werd er gestreden in een groep die onder andere Bondesson, Jos Stevens (Lotus Elan), Meeuwissen, Koel, van Duijvendijk, van der Kroft en Zoomers omvatte.
Rookie Bob Stevens gaat steeds beter. De TR4-piloot haalde onder andere Schmidt, Kolvoort, van Leenen en Romo in, maar helaas wisten ze hem op Romo na ook weer terug te pakken. Romo’s race eindigde na 10 ronden als gevolg van een confrontatie met de Falcon van Bijleveld: Amerikaans plaatwerk is steviger dan Brits. Bijleveld was in gevecht om de vierde plaats met Boodie en Perry. Aanvankelijk had Boodie de plek in handen, maar hij reed zichtbaar op de grens en het was dan ook een kwestie van rijd voordat hij spinde in de Haarbocht. Daarna was Bijleveld weer vierde maar uiteindelijk was het Perry die aan het kortste eind trok. Bijleveld wist nog de vijfde plek te behouden, voor Sinke en Onno Vlaanderen die hoger had kunnen eindigen als hij niet een spectaculaire schuiver zou hebben gemaakt. Westerveld, Boodie en Frits Campagne maakten de top-10 vol.
Zo was het Georg Stummeyer die zijn tweede dominante overwinning pakte, een beetje saai misschien maar iedereen gunde het hem van harte na de vele pech die hij de voorgaande races heeft gehad.