Packed grandstands for NK HTGT during Historic Grand Prix Zandvoort 2012

(voor Nederlands even scrollen)

The historic Zandvoort circuit hosted a well supported “Grand Prix Classic” on the first weekend of September. Holland’s main race series for historics, the Delta Lloyd Xclusief NK for saloon cars and GT’s featured extensively, with two races. The entry was oversubscribed, even though special dispensation was granted so that no less than 55 cars could compete on the 4.307 kilometre long track.
The first race was dominated by Georg Stummeyer in his Ford GT40, who kept Michiel Campagne’s Chevrolet Corvette Grand Sport at arms’ length. It was an eventful race with many retirements, the most serious being Henk Izaks’. He rolled his Fiat Abarth 1000, luckily without personal injury. As a result, yellow flags abounded, which influenced the race result. Stummeyer was handed a time penalty for overtaking under yellow. This gifted the win to Campagne. The saloon car class was dominated by Ford Falcons. Jaap van de Ende led initially, until he was overtaken by Bart-Jan Deenik. Deenik then had to retire his Falcon, which handed the class lead to Norbert Gross.
The second race was initially led by former Le Mans winner Jan Lammers, who had taken over Campagne’s Corvette Grand Sport. Even his talent couldn’t compensate for the superior roadholding of the GT40 though, Stummeyer drawing past on the second lap. Lammers then relaxed a bit, letting Graham Wilson (Lotus Elan) and Alexander van der Lof (Bizzarini 5300) close up. This turned out to be his undoing. When Stummeyer retired, Lammers took the lead, only to drop back to third behind Wilson and Van der Lof when another yellow flag penalty was applied after the race. The German Ford Falcon again dominated the saloon car class, this time driven by Stephen Perry.

Veelbewogen races NK HTGT tijdens Historic Grand Prix
Een ongekend groot veld NK HTGT deelnemers trad op voor een groot publiek tijdens de drukbezochte Historic Grand Prix op Zandvoort. Er was speciale dispensatie verleend om met maar liefst 55 auto’s te mogen starten op het 4307 meter lange duincircuit. Dat gaf een aantal oude bekenden de gelegenheid om weer eens mee te racen. Onder hen was Cees van Haver met zijn trouwe blauwe Alfa Sprint GT. Ook de in RTH-kleuren uitgevoerde ex Jos Koster Porsche 904 was een welkome gast. Hij werd bestuurd door Michiel van Duijvendijk. De Porsche 904/6 van rijders Roman Caresani en Kees Kooij was net niet op tijd klaar en debuteert nu in het Spa Six Hours evenement eind september.
Voor de kwalificatie waren slechts 20 minuten beschikbaar, wat zorgde voor topdrukte op de baan. Halverwege werd de sessie ook nog eens onderbroken door een rode vlag. Max Boodie nam in een overmoedige remactie met zijn Chevrolet Corvette de Lotus Elan van Jos Stevens mee de grindbak van de Tarzanbocht in. Boodie moest voor straf achteraan starten, de Lotus was voor de rest van het weekend uitgeschakeld. Georg Stummeyer pakte de pole met de Ford GT40, voor de Corvette Grand Sport die Michiel Campagne dit weekend deelde met Jan Lammers. Han in ’t Veld had Peter Gerhards als co-piloot geëngageerd en deze equipe claimde de derde startpositie met de TVR Griffith 200. Op de allerlaatste plaats eindigden Roger Ebdon en Tim Watson. Zij brachten de gehele sessie in de pits door, op zoek naar een storing in hun Austin Cooper S.

Race 2: mooie finale van groots weekend
Race 2 vormt de afsluiter van het meer dan geslaagde Historic Grand Prix weekend. Om iets over half vijf gaan de rode lichten uit en is het Jan Lammers die de leiding neemt met de Corvette Grand Sport. Stummeyer laat zich deze keer echter de kaas niet van het brood eten, hij neemt al snel het initiatief over en bouwt een flinke voorsprong op.
Bert du Toy van Hees heeft wederom pech, deze keer spint hij in de tweede ronde in de Gerlachbocht. Hij kan dus opnieuw van achteraf beginnen. Even later laat ook Dennis Bron een mooie pirouette zien, hij roteert zijn MGA bij het uitkomen van de Hugenholtzbocht. Jasper Izaks pakt in de eerste ronde 10 plaatsen, maar zijn vreugde is van korte duur, de Fiat Abarth geeft even later de pijp aan Maarten. Ook Leo Landman is achteraan gestart. Met een verse versnellingsbak is hij gespitst op een overwinning in de CT08 klasse. De Alfa concurrentie bestaat alleen uit Cees van Haver, want Michael Koel en Jurriaan Schouwenburg zijn er niet bij. Achtereenvolgens verschalkt hij van Haver en Vis. Gerrit Jan van Leenen verspert hem nog enige tijd de weg, maar Landman remt hem uiteindelijk uit bij het aansnijden van de Tarzanbocht en zal zijn leidende positie niet meer afstaan.
Bij de kleine toerwagens rijdt Ron Verzijlbergen geruime tijd voorop in zijn Fiat Abarth. Uiteindelijk moet hij toch zijn meerdere erkennen in Rob Rappange, die in zijn Mini Cooper over 300 cc meer beschikt. De grote slagschepen worden gedomineerd door Stephen Perry in zijn “NASCAR”-Falcon. Martin Bijleveld trapt de hele race voor wat hij waard is en weet nog in het kielzog van de Amerikaan te komen. Hij komt aan het eind van de race nog 5 seconden tekort.
Na 10 ronden stuurt Stummeyer de Ford GT40 plotseling de pits in, er is iets mis met het linkerachterwiel. Lammers neemt de kop over. Hij is ondertussen bijgehaald door Wilson in zijn Lotus Elan en Van der Lof in de Bizzarini. Duidelijk is wel dat Lammers dit duo scherp in de gaten houdt, want hij laat ze nooit zo dichtbij komen dat ze kunnen aanvallen. Joep Westerveld heeft weer de leiding in de GTS11-klasse in handen, totdat de Marcos slecht gaat lopen en hij een bezoek aan de pits moet brengen. Patrick Koel neemt het stokje over, maar zijn Porsche 911 valt stil bij het uitkomen van de S-bocht. Vervolgens meldt Nico Zonneveld zich als klasse-leider in zijn Morgan +4. Hij valt echter ten prooi aan de buitenspelval en krijgt na de race een tijdstraf voor inhalen onder geel. Dat geeft de overwinning in GTS11 uiteindelijk aan Shirley van der Lof in de Porsche 911. Vader Alexander profiteert op gelijke wijze, want Jan Lammers krijgt ook straf. Hoewel hij als eerste over de streep komt, gaat de overwinning naar Graham Wilson en promoveert Van der Lof naar plaats 2. Dat gebeurt echter allemaal achteraf en is van minder belang. Iedereen, zowel publiek als rijders, heeft namelijk volop genoten van de race.